Pasieka Zuzia

Bogusława i Jerzy Nawara. Pasieka wędrowna z Doliny Jezierzycy

O nas

Pasieka Zuzia to wyjątkowy punkt na mapie Dolnego Śląska. Znajduje się ona w Domaszkowie, nieopodal Lubiąża słynącego z kompleksu klasztornego cystersów. 

Pasieka Zuzia oferuje smaczne i zdrowe miody, które pozyskiwane są z roślin rosnących w czystym środowisku dorzecza Odry — są to tereny wolne od zanieczyszczeń wynikających z przemysłu i spalin samochodowych. Wszystko to sprawia, że produkty, jakie można zakupić w Pasiece Zuzia są wyjątkowe pod względem smaku i zapachu, a przy tym mają właściwości lecznicze. 

Miód wielokwiatowy:

W Pasiece Zuzia powstaje wyjątkowy miód wielokwiatowy. Nektar potrzebny do wytworzenia tego produktu jest zbierany z roślin, które rosną wyłącznie w lasach łęgowych zlokalizowanych w dorzeczu Odry oraz na położonych na tym terenie łąkach. To właśnie one wywierają wpływ na ostateczny smak i zapach produktu.

Miód lipowy „Złoto Domaszkowa”:

Odwiedzając Pasiekę Zuzia, można nabyć także miód lipowy, który pozyskiwany jest ze starodrzewia lipowego, jakie rośnie w nadodrzańskich terenach nieopodal Lubiąża i Domaszkowa. Produkt charakteryzuje się delikatną goryczką. To właśnie ona świadczy o tym, że środowisko pozyskiwania nektaru jest wolne od zanieczyszczeń.

Wszystkie miody z Pasieki Zuzia pozyskujemy w przystosowanej do tego celu pracowni, a gotowe produkty przechowywane są w pojemnikach do żywości oraz szklanych słojach. W samej pracowni utrzymywana jest właściwa temperatura (korzystamy z klimatyzacji).

Zdobyte nagrody:

Miód wielokwiatowy z Pasieki Zuzia został szczególnie doceniony w 2019 roku, kiedy to zdobył pierwsze miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo — Smaki Regionów we Wrocławiu”.

Nagrodzony został także miód lipowy „Złoto Domaszkowa” — zdobył on tytuł Najlepszego Polskiego Produktu Regionalnego „Perła 2019” w kategorii żywnościowej. Miało to miejsce 29 września 2019 w Poznaniu.

Pasieka Zuzia zdobyła pierwsze miejsce w konkursie „Wzorową Pasiekę”, co miało miejsce w 2017 roku. Organizatorem wydarzenia był Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu.

Wszystko odbywa się z korzyścią dla środowiska!

Pszczoły, które pozyskują nektar z kwiatów i lip rosnących w lasach łęgowych, korzystnie wpływają na proce wytwarzania nasion tychże roślin, a to z kolei przyczynia się do znacznego zwiększenia wysokości plonów rolniczych.

Warto tutaj zaznaczyć, że rola pszczół w środowisku jest ogromna, ale niestety często niedoceniana. Bez pszczół, a także innych dzikich zapylaczy nie będzie jedzenia, którego istnienie jest ściśle uzależnione od działań różnych owadów.

Dodatkowo prowadzimy edukacyjną ścieżkę pszczelarską oraz warsztaty pszczelarskie w domach kultury i szkołach. Wszystko oczywiście po to, aby zwiększyć ludzką świadomość w zakresie roli pszczół w środowisku.

Znak „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca”

Pasieka Zuzia otrzymała certyfikat „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca” w kategorii produkt spożywczy nieprzetworzony.

Ten partner posiada certyfikat

Gdzie nas znajdziesz