Kilkadziesiąt lat tradycji!
Zakład handlu i przetwórstwa owocowo-warzywnego „Ścinawa” działa nieprzerwanie od 1956 roku. Cały proces produkcji pozostaje w ścisłym związku z regionem: o tym, że ziemie te były znane od początku XX wieku jako idealne pod uprawę rozmaitych warzyw, pisano w Kronikach Legnickich. Tam też znajdujemy informację, iż szczególnie dobrze miały się tam plantacje kapusty oraz ogórków.
Związek z Krainą Łęgów Odrzańskich jest także podkreślony w samej nazwie zakładu, „Ścinawa”. Ponadto wszystkie surowce potrzebne do wytwarzania wyjątkowych przetworów pozyskiwane są wyłącznie od lokalnych rolników, którzy stosują tylko organiczne nawozy.
Właściciele marki sami opracowują wyjątkowe rececruty, co czyni ich przetwory prawdziwie wyjątkowymi. W zakładzie używa się naturalnych dodatków, na próżno tam szukać konserwantów i słodzików. Wszystkie produkty utrwala się tradycyjną metodą pasteryzacji.
Wszystko odbywa się z korzyścią dla środowiska!
Produkty marki „Ścinawa” powstają z warzyw i owoców, które do zakładu dostarczają lokalni rolnicy. Średni areał prowadzonych przez nich upraw wynosi 0,30 ha, dzięki czemu można z powiedzeniem mówić o tym, iż są to plantacje proekologiczne.
Przetwory pakowane są w słoiki wykonane ze szkła, podlegające recyklingowi. Ponadto wszelkie odpady produkcyjne są skrupulatnie segregowane. Warto wspomnieć, iż odpady bio nie są wyrzucane, a służą jako nawóz organiczny.
Znak „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca”
Zakład handlu i przetwórstwa owocowo-warzywnego „Ścinawa” otrzymał certyfikat „Kraina Łęgów Odrzańskich Poleca” w kategorii produkt spożywczy przetworzony.
Ten partner posiada certyfikat