Wyjątkowy, tradycyjny sękacz:
Sękacz wypiekany jest w Zagrodzie Edukacyjnej Magia Dobrego Smaku, jaka mieści się w Krzydlinie Wielkiej. Nazwa ciasta pochodzi najprawdopodobniej od jego kształtu przypominającego pień z wystającymi ponad niego sękami.
Oryginalne sękacze są pieczone nad otwartym ogniem, będąc umieszczonymi na specjalnym, obracającym się wałku wykonanym z drewna. W takiej postaci poszczególne warstwy ciasta mają być polewane kolejnymi, aby w końcu uzyskać jasne i ciemne pasma spieczonego wypieku, na jakim tworzą się swoiste sople (powstałe z nadmiaru masy). To właśnie one mają przypominać sęki!
Wszystko odbywa się z korzyścią dla środowiska!
Sękacz z Krzydliny Wielkiej to nie tylko ukłon w stronę tradycji, ale także produkt tworzony w zgodzie z założeniami ochrony przyrody. Składniki, z których powstaje ciasto są w pełni ekologiczne i pozbawione konserwantów. Wypiek na końcu zostaje umieszczony w opakowaniu nienaruszającym równowagi ekologicznej.
Znak „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca”
Sękacz z Krzydliny Wielkiej otrzymał certyfikat „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca” w kategorii produkt spożywczy przetworzony.
Ten partner posiada certyfikat