Sękacz z Krzydliny Wielkiej

Ręczny wypiek w zgodzie z tradycją

O nas

Sękacz z Krzydliny Wielkiej autorstwa Wioletty Krakowskiej to wyjątkowe ciasto, którego korzenie sięgają Polskich Kresów Wschodnich. Dzięki zachowaniu starego przepisu udało się uzyskać naprawdę delikatne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które wciąż przygotowywane jest zgodnie z ręczną tradycją wypieku. 

W ofercie Wioletty Krakowskiej znajdujemy kawałki sękacza mające od 40 do 50 cm i ważące około 3-4 kg. Wszystkie surowce potrzebne do upieczenia ciasta pochodzą od lokalnych przedsiębiorców, którzy działają na terenie Krainy Łęgów Odrzańskich.

Wyjątkowy, tradycyjny sękacz:

Sękacz wypiekany jest w Zagrodzie Edukacyjnej Magia Dobrego Smaku, jaka mieści się w Krzydlinie Wielkiej. Nazwa ciasta pochodzi najprawdopodobniej od jego kształtu przypominającego pień z wystającymi ponad niego sękami.

Oryginalne sękacze są pieczone nad otwartym ogniem, będąc umieszczonymi na specjalnym, obracającym się wałku wykonanym z drewna. W takiej postaci poszczególne warstwy ciasta mają być polewane kolejnymi, aby w końcu uzyskać jasne i ciemne pasma spieczonego wypieku, na jakim tworzą się swoiste sople (powstałe z nadmiaru masy). To właśnie one mają przypominać sęki!

Wszystko odbywa się z korzyścią dla środowiska!

Sękacz z Krzydliny Wielkiej to nie tylko ukłon w stronę tradycji, ale także produkt tworzony w zgodzie z założeniami ochrony przyrody. Składniki, z których powstaje ciasto są w pełni ekologiczne i pozbawione konserwantów. Wypiek na końcu zostaje umieszczony w opakowaniu nienaruszającym równowagi ekologicznej.

Znak „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca”

Sękacz z Krzydliny Wielkiej otrzymał certyfikat „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca” w kategorii produkt spożywczy przetworzony.

Ten partner posiada certyfikat