Winnice Jaworek

Dolnośląskie wina od 2003 roku

O nas

Pierwsze owoce winogron zebrano z Winnic Jaworek w 2003 roku. Tym samym utworzono wówczas debiutancki rocznik różnych win, w tym m.in. riesling, pinot noir, pinot gris, elbling. Trzy lata po tych wydarzeniach (w 2006 roku) wina Jaworek znalazły się na liście Produktów Tradycyjnych, którą tworzy Ministerstwo Rolnictwa. 

Winnice Jaworek zostały wyróżnione certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Dolny Śląsk, a wina z niej pochodzące od 2015 roku znajdują się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Warto dodać, że winnice te są też jednym z punktów Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego, Smaki Dolnego Śląska.

Wina Jaworek tworzone z pasją:

Wszystkie wina, jakie powstają w Winnicach Jaworek, są produkowane z ręcznie zbieranych i typowanych owoców winorośli. Czerwone wina długo leżakują w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego, zanim wreszcie trafią do butelek. To właśnie dzięki temu zabiegowi wina zyskują swój niepowtarzalny smak i niesamowity aromat.

Wysoką jakość win z Winnic Jaworek potwierdzają liczne nagrody, a wśród nich złote, srebrne oraz brązowe medale, jakie trunki zdobyły w wielu prestiżowych polskich konkursach winiarskich.

Plantacje winorośli zajmują obszar trzech parceli zlokalizowanych w województwie dolnośląskich. Mieszczą się one między innymi w Miękini oraz w Wińsku, czyli w Krainie Łęgów Odrzańskich.

Wszystko odbywa się z korzyścią dla środowiska!

Winnica Jaworek dba także o to, aby działaś na korzyść przyrody. Z tego powodu właściciele zdecydowali się na instalację fotowoltaiczną, jak również postawili na opakowania produktów, które nadają się do recyklingu.

Ponadto wszystkie wina Jaworek posiadają certyfikację Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Znak „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca”

Winnica Jaworek otrzymał certyfikat „Kraina Łęgów Odrzańskich poleca” w kategorii produkt spożywczy przetworzony.

Ten partner posiada certyfikat

Gdzie nas znajdziesz